Meny

Hei

Løftet tungt for noen dager siden og kjente en direkte smerte i korsryggen. Det har nå gått nesten to uker, og det gjør fortsatt veldig vondt lavt nede i ryggen på høyre side, samt ned i hele benet på samme side. Smertene er vedvarende, og det virker som om huden på visse partier ned i benet er litt følelsesløst/numment. Enkelte bevegelser gjør veldig vondt, og smerten nedover i benet øker. Hva kan dette være?

Svar:

Dette er symptomer på en tilstand som kalles isjias eller isjialgi(falsk isjias). Isjiasnerven er kroppens lengste nerve. Den er en samling av lange nervetråder som starter i nedre del av korsryggen, går gjennom bekken og sete til bakside av lår og legg, og ender opp fremme i tærne. 

Din tilstand kan skyldes forskjellige årsaker. Det kan være låsninger i rygg eller bekken som irriterer nærliggende nerver som igjen gir smerter ned i benet. Muskelspenninger i setemuskulatur og triggerpunkter kan også gi disse symptomene. Isjiasnerven ligger nær noen av de dype musklene i setet, og spenninger i disse kan føre til direkte press på nerver som igjen kan gi strålinger ned i benet. Disse plagene kan ofte behandles manuelt med gode resultater.

Smerteutviklingen som du beskriver kan i verste fall skyldes en skiveprolaps eller en påbegynnende skiveprolaps(protrusjon). En protrusjon, eller en utbukning som det også kalles, oppstår når brusken mellom virvlene får en skade. En geleaktig kjerne, kaldt nukleus, blir presset fra sentrum og ut mot kanten av brusken og gir et trykk på nærliggende nerve. 

En prolaps er når brusken får en skade helt i ytterkant, og gelekjernen renner helt ut av brusken og trykker på nerven.

Det finnes forskjellige tester man kan gjøre for å diagnostisere skaden. Få en rekvisisjon av fastlegen din til CT røntgen eller MR bilde av ryggen.

Det er viktig at du er i bevegelse men vær forsiktig med tunge løft, og prøv å hold ryggen rett og stabil.

Mvh
Henning Borgersen

Nettside levert av ibooking.no